Madarak minden mennyiségben!



Akár ez is lehetne az ócsai Madárvárta jelmondata. 

Bp-től 30 km-re egy kis madárparadicsomra bukkanhattok. Az idilli kép rengeteg munka eredménye: a 70-es évekig tőzegbányászat folyt itt, ma már ennek szinte nyomát sem látni, csak a gyönyörű élőhelymozaikokat: nádasfoltok, láprétek, lápcserjések és erdők, együtt egy helyen. Éppen ennek a változatosságnak köszönheti a terület az egyediségét: olyan gazdag növény- és állatvilágot, ami kiérdemelte a nemzetközi védelmet is!  



A Vártán folyamatos kutatómunka folyik, elsősorban madárgyűrűzés, ezért a máskor csak messziről vagy röptében megfigyelt szárnyas jószágokkal kézben lehet ismerkedni!

Madár legyen a talpán, aki észreveszi a függönyhálókat
Nemcsak madarakat figyelhettek ám meg...



Néhány számadat annak bizonyítékul, hogy nemcsak ömlengek  , hanem ezek segítségével el tudjátok képzelni micsoda áramlást jelent a madárvonulás :

  • 1983 óta a gyűrűzés és megfigyelés 225 madárfaj jelenlétét igazolta a területen (A Magyarországon rendszeresen költő madárfajok száma, kb. 200 - ennek kétharmada a rendszeres vonuló faj)
  • A szerdai nap fogási eredménye 205 madár, ebből 40 amit visszafogtak azaz korábban már kapott gyűrűt a lábára és napokkal/hetekkel/évekkel később újra hálóba akadt.
  • Ha az időjárás megfelelő, madárvonulási időben az átlagfogás 150 madár/nap, ebből 100 biztosan új „berepülő”! 
Barátposzáta hím- Sylvia atricapilla

Barátposzáta tojó - Sylvia atricapilla 

Csilpcsalp füzike - Phylloscopus collybita 

Foltos nádiposzáta - Acrocephalus schoenobaenus

Fülemülesitke - Acrocephalus melanopogon

Mezei poszáta - Sylvia communis 

Nádirigó - Acrocephalus arundinaceus

Pettyes vízicsibe - Porzana porzana

Vörösbegy - Erithacus rubecula 



Éljük hétköznapjainkat és közben alig vesszük észre, hogy az ősz nemcsak azt hozza az életünkbe, hogy rövidülnek a nappalok, jobban fel kell öltöznünk, hanem apró vagy nagyobb szárnyak milliói suhognak el felettünk, közöttünk… 


A Madárvárta látogatható, a feltételeket a www.omve.hu honlapon megtaláljátok. 

Megjegyzések