Darazsak méhek atyamestere – 100!

Akire büszkék lehetünk – Móczár Laci bácsit pénteken köszöntöttük a Magyar Természettudományi Múzeumban, hiszen ezév decemberében betölti a 100. -t!

Professzor Úr meghatottan...
És nemcsak mi magyarok tisztelgünk a professzor úr előtt, hanem brazil kutatók egy idén felfedezett bogárölő darázsfajt róla neveztek el:a  Moczariella centenaria nevet kapta - magyarul kis ferdítéssel a 100 éves móczár!!! 


Moczariella centenaria
(Részletesebben a bejegyzés végén.)


Mit köszönhetünk neki?
-          aki nyitott szemmel jár a Természetben és megfigyeléseire válaszokat szeretne, ma is hiteles, időt álló, naprakész forrásokhoz jut legismertebb könyveiben:
Rovarok közelről  
Képes Állatvilág I-II. kötete  
Kis Állathatározó
Rovarbölcsők
Rovarkalauz
társszerzőkkel írt, s általa szerkesztett Állathatározó I-II. kötete



-          a magyar természettudományi múzeum gyűjtések és kutatások tömegét
-          a tudomány rendszertani, állatföldrajzi, állati viselkedéstani új felfedezéseket, eredményeket
Világhírűvé több mint 200  tudományos dolgozata tette, amelyek megjelentek Washingtonban, Londonban, Bécsben és Európa más városaiban. Tevékenységét a tucatnál több új faj "moczari" elnevezésével honorálták.  Csak néhány példa:. ollósdarázs (Dryinus moczari – Olmi, 1992), bogárölő darázs (Mesitius moczari –Nagy, 1968), tolvajdarázs (Cleptes moczari– Linsenmaier, 1968) és fémdarázs (Chrysis moczari – Linsenmaier, 1959).
 (http://tbuvar.hu/fooldal/2013pdf/tbuvar_crop_2013_05.pdf)


Nem árulok el nagy titkot ezek után, hogy kedvencei a hártyásszárnyúak (legyek,hangyák, méhek, darazsak), a vadméhek ritkulása, háziméhek betegségei most is szívügye, így lett kettős üzenete az idei év rovara választásnak: a földi poszméh idén a figyelem középpontjába kerülve képviseli társait és segítségével dicsérjük Laci bácsi munkásságát. 


A fenntartható fejlődés gondolata még meg sem született a köztudatban, amikor ő már tanította:
„Tudatosítani kell azt a szemléletet, hogy a természet egyetlen részletébe sem szabad csupán emberi érdekekből beavatkozni. Az állatvilágban kialakult tápláléklánc körforgalmát nem szabad megszakítani, a legkisebb láncszem elpusztítása is végzetes következményekkel járhat. Mindenkinek tudnia kell, ahogy virág nélkül nincs gyümölcs, úgy a rovarvilág közreműködése, tevékenysége nélkül az ember sem létezhet.”
http://www.termeszetvilaga.hu/kulonsz/k021/moczar.html


Most a 100. ünneplésén sem tagadta meg magát: „Köszönetet nem fogadok el, nem is értem miért ez a nagy felhajtás – nem tettem mást, csak a kötelességemet teljesítettem.
Üzenem a fiataloknak
 – találjanak egyedi célokat, ha megvan, ne adják fel, tartsanak ki mellette nehézségek árán is.
 Keressenek maguk mellé társakat, mert a közös munka új távlatokat nyit, új eredményeket hoz.
Ne gombostűzzenek, ne öljenek ma már – inkább figyeljék meg az állatok viselkedését természetes környezetükben, így lehet közös jövőnk!”

Laci bácsi! Mit írhatnék mást: Nagyon köszönjük, hogy köztünk van!!! 

A róla elnevezett új darázsfajról:

Diego N. Barbosa és Celso O. Azevedo, a brazíliai Espírito Santo-i Egyetem munkatársai a bogárölődarazsak (Hymenoptera: Bethylidae) új genuszát és faját írták le a közelmúltban a Zootaxa nevű rangos taxonómiai folyóirat hasábjain. Az Egyesült Arab Emirátusokban fogott Moczariella centenaria névre keresztelt darázsfaj dr. Móczár László születésnapi köszöntése is, hiszen Laci bácsi ez év decemberében ünnepelheti 100. születésnapját.  Szakmai körökben nemzetközi hírnévre tett szert a bogárölődarazsak kutatásában is, számos fajt írt le, és elkészítette a család világkatalógusát.

Megjegyzések