Jó étvágyat! - mai kosztosok

Kívánhatjuk a madarainknak, ha november vége felé éttermet nyitottunk számukra.
Ahogyan haladunk a télben, etetőink  vendégei is változnak: az állandó törzsközönség mellé újak  érkezhetnek, pláne, ha az enyhe időjárás újra begorombul, a természetes ennivaló (avar, kéreg alatt rejtőző, téli álmot alvó rovarvilág, bábok, gyommagvak, gabonamagvak…) pedig egyre fogy…

Sokakban felmerül, hogy ilyen mediterrán télben mint amilyen az idei is – leszámítva a két hét zimankót ünnepek táján  – minek folyamatosan etetni. Valóban a forgalom gyérülése is mutatja ilyenkor, hogy a madarak kevésbé szorulnak ránk, de és ez a lényeg! - a kóborló csapatok nem mennek messzire! Legyen az cinke- vagy magevő zöldike, süvöltőcsapat, a taktika ugyanaz:
Keress , keress, és ha ennivalót találsz, addig maradj, ameddig el nem fogy!
Amint visszajön a  zimankó – ahogyan mától már érezni is – az eddigi ritka látogatóink, szinte folyamatosan tolongani kezdenek az etető körül, hiszen minél hidegebb van annál gyakrabban és többet kell enni! Az éhes madárszem pedig  éles, a nyüzsgést gyorsan kiszúrják az új keresgélő, kóborló csapatok és becsatlakoznak a többiekhez. Így került a Karácsony óta a közelben „lebzselő” süvöltő, meggyvágó csapatom  mellé egy nagyobb adag zöldike, kiegészülve egy idegen lovaggal: a tengelic nem jellemző madara az erdős Normafának, de ez úgy látszik a zöld társakhoz vegyülve erre keveredett.


a tarka-barka tengelic kirí zöld társai közül


Ha leállunk az etetéssel az enyhe idő miatt, eddigi vendégeink - kis reménykedő várakozás után – mindenképp elhagynak, és ha újra megnyitjuk a büfét később, nem biztos, hogy viszontlátjuk őket, hiszen máshol lehet, hogy állandó meleg fogadtatásra találtak.
Fagyok idején bezárni a boltot pedig egyenesen kegyetlenség, mert a pár grammos madártest könnyen kihűl, 2-3 nap éhezés – hiszen nem biztos, hogy rögtön új élelemforrásra talál – és néhány kis életnek vége.
Szóval tartsuk nyitva a madárvendéglőinket folyamatosan, még ugyancsak jó szolgálatot tehetnek szárnyas barátainknak ! 

nyüzsgés (meggyvágók és zöldikék)


Ha minden igény kielégítése a célunk – azaz széles madárközönséget várunk -  az alap napraforgómag mellett érdemes a kínálatunkat bővíteni. Íme egy rövid ízelítő:

Napi menü
napraforgómag fekete (ipari), nem baj ha törmelékes, szemetes, a gyenge csőrű őszapók, vörösbegyek úgyis csak a maradékból tudnak válogatni aprószemű kölessel, esetleg bolti papagáj, pintymagkeverékkel keverhető
állati zsiradék: vajdarab, nem sózott! füstölt vagy főtt szalonna, faggyú, lágy sajt…
alma, dió, fekete dió, cinkegolyó (készíthető akár, de mindehol kapható is már)
a nagy fakopáncs tojó érkezése mindenkit elzavart
Ha többre vagy kíváncsi ebben a témában ajánlom az MME oldalát:

http://www.mme.hu/teli_madaretetes
jómadár!



Megjegyzések