Pele-híradó!

Ha már az esős idő miatt elmaradt a MME által szervezett pele-les, hadd kedveskedjek nektek egy kis virtuális élménnyel!
A Telki erdőrészekben járva láthattam, hogy idén kiváló a som és a galagonyatermés. Mivel a tölgyes makkban is bővelkedik, szinte biztos, hogy ennek köszönhető az idei kíválónak ígérkező peletermés” is?! smile hangulatjel







Tapasztalataim szerint, soha ennyi madárfészekodút nem foglaltak még el a telepünkön a nagy pelék (Glis glis).


Van, hogy csak a nyomaikhoz van szerencsém – nincs mit kertelni az ürülékük 
smile hangulatjel - árulják el őket leginkább. 



Ezek a kis egérfülű, mókusügyességű éjszakai rágcsálók nappali pihenésre szívesen veszik át a fészekodúkat nyár végén ősz elején, amikorra madárlakóik után már csak az elhagyott fészkek maradnak. Gyakran új fészket is raknak beléjük „pelemódra” és ilyenkor megesik, hogy a nőstények révén szülőszoba-kölyöknevelde válik a faházikókból! 



Mások egyre jobban pocakosodva – hiszen nagy hétalvók őkelmék, októbertől-április végéig húzzák a lóbőrt és ilyen hosszú alváshoz fel kell ám hizlalni egy előrelátó pelének magát – egyszerűen csak hálószobaként használják. 


Akárhogy is, mindig nagy élmény bekukucskálni az álmos szemű szőrmókokhoz – nekik és az esetleges egyéb vendégeknek köszönhetően, még az őszi odú-nagytakarítás unalmas művelete is izgalmassá válik! /

Megjegyzések