Trendi Divat 2014 ősz – a lila árnyalatai a nyerők a virágok körében!

Ősz - levélszínek kavalkádjában tobzódnak az erdők, mielőtt levetik ruhájukat, hogy a tél paplanába burkolózzanak,  a búcsúzó vadvirágok viszont kerülik a harsány feltűnést.  Az októberi indián nyárban úgy tűnik a finoman elegáns lila a trendi az utoljára virulóknál… 
Sasoljunk  meg néhány igazán figyelemre méltót közelebbről is!  
Jelszavunk: ha van szemünk hozzá, a növények sohasem unalmasak!
A divatbemutatók különböző helyszíneken zajlanak, bárhová mehettek kirándulni, legalább valamelyikkel találkoztok…

Nedvesebb réteken, legelőkön
őszi kikerics (Colchicum autumnale) – Különleges viselettel dicsekszik: világoslila szirmai fehér csőbe szűkülnek össze – úgy tűnik szára van a virágnak pedig a 20-30 cm hosszú cső is maga a virág! Se szár, se levél (rájuk majd tavasszal kerül sor), csak a szirmok szolid pompája.  Ha kíváncsian a belsejébe lestek, újabb meglepetés ér:  a porzók megvannak rendben, de hol a termő? Hát az bizony elbújt, a magház a talajban rejtőzik!
Védett  -  mindent a szemnek, semmit a kéznek!



Száraz réteken, legelőkön
mezei varfű (Knautia arvensis) – Az önmagukban jelentéktelen, apró virágok nagyszerű megoldást választottak: félgömb alakú, fészekszerű virágzatba tömörültek - az eredmény izgalmas, egyedi megjelenés, melyet a lila eleganciája csak kiemel! Neve gyógyító szerepét őrzi:
régen sebek, kiütések gyógyítására használták,  népi nevei talán még kifejezőbbek: kelésfű, vargyógyítófű, rühfű, koszfű. ( a kosz, vagy koszmó a az ótvar régi neve).



Erdők aljában
erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) – Ismét egy új ötlet, hogy kitűnjön a többi közül: mint lila tollakkal ékesített kalapkák a virágok – föld felé forduló belsejükben rejtőznek a porzók és a termő.
Régi nevei (disznókenyér, disznórépa, kunalma) meglepőek lehetnek – hogy kaphat egy szép virág ilyen nevet! – de hát a gumója  a vaddisznók és régen a makkoltatott házi disznók kedvence  is. Vigyázat, emberre mérgező!
El a kezekkel tőle - védett!



Útszéleken,  felhagyott szántókon, feltört gyepekben
egynyári seprence

Az őszirózsák családjából  egy igazi világutazóval találkozhattok! Rokonságát idézi fészkes virágzata - kétféle szín, kétféle virágdísz: sárga csillagközép csöves virágocskákból, ibolyás lilával finoman futtatott fehér nyelves virágok koszorújában – érdemes ezt a kis csodát nagyítóval is megvizsgálnotok, hogy az apró részletek is feltárulhassanak előttetek.Hajdan  É-Amerikából indult hódító útjára, ma már viszont mindenütt közönséges Európában, de csak az általunk megbolygatott területeken.  Máshol nem adnak neki helyet a virágversenytársak. Az Élet senkinek sem habostorta csak azt hisszük néha :) 


Megjegyzések