A borz és a dió

Érik a dió... Ha van egy diófátok a kertben, vagy eltölthettek mostanában egy éjszakát olyan helyen, ahol dió is terem, sötétedés után érdemes kicsit figyelni, mert hívatlan látogatóitok lehetnek. Én Vörösmart közelében voltam a hétvégén, egy horgásztanyán barátainknál látogatóban és gyertyafényes beszélgetés közben, egyszercsak hangos ropogtatásra lettünk figyelmesek. Zseblámpa elő és kiderült, hogy egy borz a vendég: orra a földön, ha talált egy egy lehullott szemet, olyan jóízűen csámcsogta befelé, hogy a nyál is összefutott a szánkban :) Bár tudtam, hogy mindenevő a jószág, meglepett, hogy a dió is szerepel az étlapján - persze neki több esze van mint nekem: télire sok zsírt kell a fenekére halmozni, mi lenne erre alkalmasabb többek között, mint a diólakoma :) Mindenesetre annyira nem zavartatta magát, hogy még a nem túl profi fényképezőgépemmel is sikerült néhány bizonyító fotót készítenem. 


Szimatot fogott :)

Szerintetek büdös borz volt a látogató? Semmiképpen! A mi borzunk (Meles meles) Európában és Ázsiában fordul elő, nincsen bűzmirigye, nemhogy nem büdös, de nagyon is tiszta állat - a borzvár egyik ismertetőjele, hogy mellette mindig megtalálhatjátok a sekély kis gödröket, a borz illemhelyeit! 

A csíkos bűzösborz vagy más néven csíkos szkunk (Mephitis mephitis) Kanada és az Amerikai Egyesült Államok elterjedt lakója. Neki bezzeg félelmetes híre van, fő védekezési eszköze, a bűzmirigyeiből kilövellt váladék miatt: a rothadó káposzta, fokhagyma, égett toll és egyéb nyalánkságok keverékéből összeálló szag állítólag hetekig beleeszi magát az ember bőrébe, ruhájába...


Borz (Meles meles)
Csíkos bűzösborz (Mephitis mephitis)

Egyébként nemcsak borz, hanem más tettes is megjelenhet a sötétben diót csemegézni: nagy disznók vagy kis disznók. A nagyok a vaddisznók - gondolom, most nem árultam el nagy titkot, hiszen a ki a makkot szereti, az a diót se veti meg, de kik a kicsik? Hát a sündisznók! Na az ő kis tűfogaik nem dióhéjtörésre termettek, de ha kicsit megroppant már az a fránya héj (mondjuk ráléptetek véletlenül), akkor boldogan csemegézik ő is. Szóval süncsalinak akár néhány diót is rakhattok a kertbe, ha meg a tüskés szuszogó késlekedne, nappal jönnek a vetélytársak: cinegék, csuszkák, harkályok minden mennyiségben! Szóval érdemes a jut is marad is elvét követni: legyen bőven dió a beiglibe meg az egyéb finomságokba, de ha hagytok egy keveset a földön is, állati élményekben lehet részetek!

Megjegyzések