Segítség, skorpió a lakásban!


Tényleg megtörténhet, hogy skorpióba botlunk a lakásunkban Magyarországon? Meg bizony! 

Múlt pénteken hívott fel az egyik tanítványom Dávid, hogy Budapesten XI. ker.-i lakásukban felfedezték a félelmetes hírű rend (nem lovag, hanem Skorpiók rendje:) egy képviselőjét. Szerencsére pánik helyett követték a jelmondatunkat -- Figyeld, ismerd, védd meg!-, így az apró jövevény nálam kötött ki és így alkalmat kapott a bemutatkozásra: 

Kárpáti skorpió - Nem tartozik az óriások közé...

Ilyen amikor kihúzza magát...


A hangzatos Kárpáti skorpió (Euscorpius carpathicus) nevet viseli. Valószínűleg ő éppen úgy meglepődött, hogy Budapesten találta magát mint Dávidék, hiszen sem ő, sem más rokona nem él Magyarországon, ám időnként váratlan utazásokra indulhatnak egy faszállítmánnyal pl. Romániából, bőröndben, cipőben Horvátországból, Ausztriából, mert bizony szomszédainknál már helyi lakosok! 

Környékünk skorpiói azonban nem tartoznak a veszélyes fajok közé! Szegény Artúr (mert mégiscsak lovagnév dukál neki) sem próbált meg védekezni a fényképezés gyötrelmei alatt, inkább minden vágya az volt, hogy elbújhasson. A kárpáti skorpió mérge legfeljebb egy közönséges darázséval ér fel és majd bolond lenne azt ránk pazarolni, amikor a zsákmányszerzéshez van rá szüksége: aki ilyen kicsi, az nemigen tud megbirkózni ízeltlábú ennivalójával, csak ha meg is bénítja. 

Amire érdemes figyelni - skorpiófegyverek: fogólábak

... és méregtüske

Félelemre tehát nincs ok, ha nemcsak a szennyes ruhát hozzátok haza a nyaralásból, hanem ilyen váratlan vendégre bukkantok, fogjátok be egy üvegbe és amikor van időtök, irány a legközelebbi Állatkert vagy én, ha én elérhető vagyok!

Megjegyzések