Virágban búcsúzott a Duna a nyártól


És ez nagyon jó hír, mert azt jelenti, hogy tisztul a vize!!! Öröm a benne élőknek és nekünk, akik a vizét isszuk! Na jó, de mi is volt ez a virágzás? 
A dunavirág (Ephoron virgo) egy különleges állatka, kérész.
A kérészek, ha a rendszertant nézzük, a rovarok nagy csoportjába tartoznak (Rovarok Osztály Kérészek Rend). Akkor annyit már biztosan tudunk, hogy 6 lábuk van! :) A lábuknál sokkal izgalmasabb testrészük a szemük: vannak nagy összetett szemeik és pluszban 3 pontszemük! A hímek összetett szeme olyan gülü nagy lehet, hogy már külön nevet is kapott: turbánszem. Mire kell nekik? Hát sasolásra! :) Természetesen a lányokat nézegetik velük és ha megtalálják őket, hát jöhet az akrobata mutatvány: párzás a levegőben!

Esti tánc dunavirág módra
 A repülésben nem túl profik, csapongva táncolnak inkább, pedig próbálnak magukon segíteni: még a beleikbe is levegőt pumpálnak. Hűha egyre több furcsaság derül ki róluk! Hát akkor hogyan esznek? A válasz rövid: sehogy! Még a szájszerveik csökevényesek, azaz, ha akarnának sem tudnának enni, de nincs is rá szükségük, hiszen rövidke felnőtt életük csak a szerelemről szól. Nem véletlen a régi mondás: kérészéletű egy vállalkozás, tevékenység, ha épp csak a próba idejéig jut el. A híres tiszavirág (Palingenia longicauda) rajzása mindössze 3 órán át tart... Mielőtt megsiratnánk azonban őket, nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy szép, felhőtlen "gyerekkoruk" volt: a kérészek lárva alakban 2-3 évig élnek a vizekben! Bár talán még a mamájuk se ismerne rájuk, van gyerekben és felnőttben valami közös: mindkettő testvégén 2 vagy 3 hosszú nyúlvány található. Ezek a lárvák mozgását biztosan megkönnyítik, de hogy a felnőtteknél mi a szerepük? Csak szépek vagy nekik is segítenek a repülésben? A felnőttek szárnya általában átlátszó, de pont a dunavirágnak tejszerűen fehér.

Mint kis halott tündérek...
 Évtizedekre eltűnt a Dunából, majd tavaly figyelték meg több ponton rajzását először, míg idén aztán igazán látványos esti táncokat produkáltak Budapesten is a hidak lámpái körül. Nagyjából augusztus közepétől szeptember elejéig várhatjuk őket jövőre is, és lesz időnk megcsodálni nászukat, mert a tiszavirággal ellentétben egy-egy Duna szakaszon két hétig is eltart a rajzásuk. Sajnos az örömbe üröm is vegyül: a lámpák révén csodálhatjuk őket és ugyanezeknek a lámpáknak a fénye ejti őket csapdába, hogy peterakás nélkül milliószámra pusztuljanak el...
Íme újabb feladat vár a jövő kutatóira, talán rátok! Hogyan oldjuk meg a fényszennyezés ezernyi problémáját, segítve a bajba jutott élőlényeken és rajtuk keresztül soha ne felejtsétek el MAGUNKON!

Megjegyzések

  1. További képek a dunavirágzásról itt:
    http://indafoto.hu/raczger/dunaviragzas

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése