ZOO-SASOLÓ AVAGY ÁLLATKERTI HÁLÓSZOBATITKOK

Bizonyára mindannyian hallottatok a budapesti állatkert nyári „baby boom”-járól vagy akár személyesen is gyönyörködhettetek 1-1 új kis jövevényben. Azt viszont nem biztos, hogy tudjátok, hogy mi folyik a kulisszák, azaz a kis apróságok mögött!
Vegyük csak például az apaság kérdését - az állatkertnél mint afféle gondos gardedámnál  nem kívánt házasságok szóba sem jöhetnek!  Sajnálatos módon az aranyhasú mangábé csapatunk vezérhímje nemrégiben jobblétre szenderült és ez bizony komoly problémát okoz: mivel a budapesti állatkert dicsekedhet Európában a legnagyobb számú csapattal - a világon összesen csak 10 állatkert lakója! -, tőlünk kerültek át mindenhová friss, új vérvonalat jelentő felnőtt kölykök, ez viszont lehetetlenné teszi, hogy ezekből az állatkertekből kerüljön vissza hozzánk egy új életerős hím.  Ahogyan nálunk testvérek nem házasodhatnak, úgy náluk sem a közeli rokonok ( a beltenyésztést elkerülése miatt)! Aprólékos munkával folyik tehát a házasságközvetítés, aminek eredményeként lehet, hogy Amerikából érkezik a jövendőbeli. 
Kérdezhetitek minek ez a nagy hűhó? 
Sajnos az aranyhasú mangábékat is a természetben a kipusztulás veszélye fenyegeti. A faj kizárólag Nyugat-Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaság sűrű erdőségeiben él, és olyan ritka, illetve olyan nehezen kutatható, hogy igazából nem is ismerjük életmódját, táplálkozási szokásait, viselkedését természetes élőhelyén!!! Gondolhatjátok milyen nehéz így megvédeni, úgyhogy fennmaradásának szinte egyedüli kulcsa egészséges és szaporodó állatkerti állományok kialakítása és fenntartása. Aki pedig esetleg nem tudná, hogy mi az a mangábé – béka, gyík?  :) íme:

Aranyhasú mangábé - ez a kölyök 2010-ben született

Szóval egyszer az a gond, hogy legyen gyerek, máskor viszont az, hogy ne legyen? J

Mindenki nagy örömmel fogadta az oroszlánkölykök születését és igazán nagyon büszkék lehetünk, hogy Basil a hím ilyen jól teljesítette feladatát, azaz kis különbséggel mindkét asszonya megellett és immár 7 kölyök tépázza a sörényét! 


Kicsi a rakás - több kupac oroszlánkölyök
De nem volt ám ez mindig így! Basil és családja ázsiai oroszlánok azaz megint csak a kihalófélben lévő fajok közé tartoznak – Homérosz nem írt marhaságokat, mikor hősei Görögországban oroszlánokkal találkoznak: az ő idejében még kis-Ázsián át Indiáig mindenfelé nagy számban éltek, ma már Indiának csak egy ki csücskében található meg az utolsó vadon élő 2-300 állat!!!  

A három felnőtt ázsiai oroszlánunk közül kettő:
Basil a hím és Kankai vagy Shirwane mellette
Korábban azonban a budapesti állatkert afrikai oroszlánokat tartott és mivel belőlük „Dunát lehet rekeszteni” az állatkertekben, minden erővel próbálták megakadályozni a gyakori gyermekáldást. Pussyt (a hím) nehezen lehetett volna rábeszélni az önmegtartóztatásra, ezért - mit tehetnek a nők?-  Mirzánál kellett fogamzásgátlásról gondoskodni. Persze ő sem volt olyan előrelátó, hogy reggelente bevegye a tablettáit – oroszlánoknál a tarkóbőrbe ültetett hormonkapszula ami megoldja a gondokat. Körülbelül két évig tart míg kiürül, majd kis szünet után – hiszen náluk is fontos a hormonkezelésből adódó esetleges megbetegedések elkerülése – kerül sor a cserére. Mirza és Pussy között dúlt a szerelem, így a szünetekben is egymásra találtak - jöttek a meglepetésgyerekek:  a híressé vált Bömbi 2004-ben, aki D-Afrikába a SanWild vadasparkba költözött, majd Bóbita 2008-ban aki a szegedi vadasparkban él. (A szülőket Nagyszeben vette át, mikor az állatkert a fajcseréről döntött.)

És ha megvan a gyerek, jön az újabb aggodalom! Elfogadja az anyja? Táplálja, neveli? Be lehet mutatni az apának vagy jobb távoltartani tőle?

Asha az indiai elefántbébi születése után az első nap körömrágással telt – szoptatni kezdi-e Angele vagy mesterségesen kell táplálni – ugye mondanom se kell, hogy elefánttejet nem emelünk csak úgy le az üzletek polcáról, nagyon nehéz kihívás lett volna egészségesen életben tartani őt így!

Asha - született 2013. febr.14.-én

Basil – hímoroszlánunk -minden bohóckodást eltűr kölykeitől, jól megvan velük míg fel nem nőnek, ahogyan a vadonban is a hímek háremet tartanak. Az elhíresült kölyökgyilkosságok csak akkor történnek meg, ha új hímoroszlán érkezik a területre és legyőzi a régi urat. Ilyenkor elpusztítja az előző hím kölykeit, hogy minél előbb fogamzóképessé váljanak a nőstények és az ő utódainak adjanak életet!
Más a helyzet a perzsa leopárdoknál – ők a párzási időn kívül magányosan élnek, így óriási hiba lenne odaengedni Nadirt (hím) a kölykéhez – biztosan elpusztítaná. Így aztán a család a balesetek elkerülése végett osztozik a kifutón: Cezié (nőstény) és Dantéé (június 10.-én született)  nappal, míg Nadir éjszaka kószálhat benne.

Dante a legújabb perzsa leopárdkölykünk szül. 2013 június

És ha a nevelőszülőséget mégiscsak el kell vállalni, ott a nagy kérdés: lesz ebből tudathasadás vagy nem? 

Nem árulok el titkot, hogy papagájaink közül a ritka jácintkék arák a nagyon értelmes madarak közé tartoznak. Ennek az a hátulütője, hogyha ember nevel fel egy fiókát, könnyen megeshet, hogy a madár ezek után embernek tekinti magát és valódi fajtársait semmibe veszi.
Nagyon izgultak hát a gondozók mikor Tintát (2003-ban kelt ki a tojásból) nevelték: szerencsére bármilyen önhitten magasabbrendű tojónak képzelte magát, Ramszesz csodás kék tollainak nem tudott ellenállni, így az elcsavarta a fejét és immár évek óta hűséges házaspárt alkotnak!

Jácintkék ara felnőtt formában

és fiókaként! Háát... :)
Ami pedig még nagyobb öröm, Tinta tavalyi fiókáját még nem volt hajlandó gondozni, így Pico is emberi kézben nőtt fel, de idén Indigót (2013 május) már a pár önállóan látta el, így gyereknevelésből is levizsgáztak!

Épp csak belestünk a hálószobatitkokba, és látjátok mennyi mindenre kell figyelnie egy olyan lelkiismeretes pótszülőnek mint az állatkert? Hamarosan más érdekességekkel jelentkezik a ZOO-SASOLÓ!
(Fotók: Bagosi Zoltán)

Megjegyzések