SAS – SOS! – Legyünk barátok!

2012. január 1-ével egy új parlagi sas-védelmi LIFE projekt* indult, - tudjátok milyen fő céllal? -  A SASMÉRGEZÉSEK VISSZASZORÍTÁSÁRA!

Mérgezésben elpusztult parlagi sasok
Ki hinné, hogy ilyen probléma létezik ma Magyarországon? Pedig a számok beszélnek: 2005-ben kezdődött 2 elpusztult példány előkerülésével, aztán 2008-ban már 17-et találtak! (Hogy viszonyítási alapotok legyen: 2011-ben 140 parlagi sas költőpár volt Magyarországon, ez a szám az Európai Unió állományának kétharmada! 140-ből az évek során 69-et elveszíteni mérgezés miatt...ugye nem kell több magyarázat?
Az új program eddig sosem volt összefogást valósított meg:
Együtt dolgoznak a sasok "ügyén" madarászok, természetvédelmi szakemberek, állatorvosok, vadászok, nyomozók!**
Miért a "felhajtás"? Mert sokrétű a tennivaló, és az erre fordítható 2,1 millió EUR-t érdemben akarjuk felhasználni! Van kedvetek bepillantani a gyakorlati természetvédelem kulisszái mögé? Rajta, fussuk át hogyan működik ez a program:

-          Dolgoznak a „Szimatnyomozók”!
A mérgezésekről tudomást kell szerezni - a parlagi sasok élőhelyén fokozott terepi járőrözés indult el, kibővítve - más országoktól vett jó példa alapján - speciálisan erre a célra kiképzett kutyás egységekkel, hogy az elpusztult madarakat, illetve a mérgezett csalétkeket még nagyobb eséllyel megtaláljuk.

-          Gyógyítson aki tud!
Az élve megkerülő, sérült, beteg madaraknak segítségre van szüksége: A  Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosai szervezik azt a hálózatot - együttműködve a már létező madármentő központokkal -, amelynek minden megyében van-lesz gyors elsősegélyt nyújtó képviselője. (A parlagi sas fokozottan védett madarunk 1.000 000 Ft-os eszmei értékkel - nem mindegy, hogy elpusztul vagy gyógyultan szabadon ereszthető!)

-          Megússzák a mérgezők?
Reméljük nem! A Nemzeti Nyomozóiroda segít abban, hogy a büntetés elérje az elkövetőket.

-          Figyeld, Ismerd, Védd meg!
A Sasoló jelmondat ideillik: nem lehet eredményesen védeni egy élőlényt, ha nem ismerjük eléggé az életmódját, viselkedését:
A fiatal parlagi sasok 3-4 évig kalandoznak, felmérik a terepet – alkalmas helyen megtelepednek, majd párt választanak. Csakhogy a költő területüket már védik és könyörtelenül elzavarják a fajtársakat, sőt saját kirepült fiókáikat is! Úgyhogy ha nő a saslétszám, nő a sas élőhelyek száma is, amiket lehetetlen csak terepi megfigyelésekkel felmérni. Szerencsére a technikai feltételek már jóideje adottak, gyakorlatban is jól beváltak, úgyhogy az elkövetkezendő három évben 30 fiatal parlagi sasra kerülhet műholdas nyomkövető. Hihetetlen információnyerési lehetőség! Ahol eddig sötétben tapogatóztunk, most sok adat gyújt majd világosságot: Az új típusú nyomkövetők már óránként tudnak GPS pontosságú adatokat szolgáltatni és a napelemeknek köszönhetően sok éven keresztül is működhetnek, így a korábbi jelölésekhez képest nagyságrenddel több és pontosabb adatot kaphatunk a fiatal madarak mozgásáról.

-          Őrző-védő szolgálat a sasoknak!
Hagyományos módszer a veszélyeztetett ragadozómadarak fészkeinek őrzése (Pl. korábban a nyugati állatkereskedők és solymászok elsődleges illegális kerecsensólyom-beszerző területe Magyarország volt. Rengeteg tojást, és fiókát csempésztek Nyugat-Európába. )
Önkéntesek figyelem – jó gyakorlat ez a szakmai (vadgazda, erdész, mezőgazdász, biológus), hallgatóknak, de természetesen mindenkit szívesen várunk fészekvigyázónak!
  
-          Sasmenza!
A téli etetés megvédheti a sasokat és a többi védett ragadozómadárfajunkat attól, hogy a mérgezett tetemekhez nyúljanak. A gyakorlat majd eldönti, hogy ez a módszer hatékony-e, de addig is, tavaszig bárki meglesheti a menzalátogatókat:  http://www.hnp.hu/parlagisaseteto.php

-          Saslakások kiadók!
Azokra a lehetséges költőhelyekre, amiket a szakemberek biztonságosnak gondolnak 100 db műfészket helyezünk ki –ha idecsábulnak, megóvhatjuk őket az emberi zavarásoktól – esetleg bántalmazástól -, vagy pl. viharkároktól (rossz helyre épített fészek leszakadhat…)

-          Vérengző Görbecsőrűek?
A ragadozókkal szembeni előítéleteket nagyon nehéz megváltoztatni. Görbecsőrű, görbekarmú pusztuljon, mert hordja az apróvadakat, háziállatainkat - egyszerű a méreg és nem válogat: sokszor nem is a sasok a célpontok, hanem például a rókák. Ezek gyérítésére viszont megvannak a megfelelő törvényes eszközök – a méreghasználat nem véletlenül TILOS! Válogatás nélkül öl, ellenőrizhetetlenül terjed – emberi életeket is veszélyeztethet!
Ragadozó és zsákmány kapcsolatában sosem fordul elő, hogy ragadozó kipusztítja a zsákmányát, sőt! A ragadozók ökológiai szerepe a zsákmányállataik egészséges közösségének fenntartása. Mit jelent ez egyszerűen? Egy parlagi sas, egy legelőn élő ürgekolóniából csak a beteg, öreg, gyenge, tapasztalatlan, nem életrevaló példányokat tudja elkapni, azaz tulajdonképpen hasznára van az ürgék közösségének, mert csak azok maradnak meg és örökítik tovább génjeiket, akik egészségesek és életrevalók. A program fontos célja, hogy vizsgálja adatsorok segítségével az apróvadállomány, a ragadozók és az élőhelyek kölcsönös, egymásra ható állapotát, majd konkrét, gyakorlati módszereket dolgozzon ki és mutasson be
az együttélés biztosítására.

-          Mindenki lásson tisztán!
Az egész programnak és munkának csak akkor van tartós hatása, ha a szakmai és a nagyközönség is tájékozódhat az akciókról és az eredményekről.
Erre szolgál a www.imperialeagle.hu honlap, ahol már nézhetők a webkamerákkal felvett „sasmindennapok” , később például Google térképen követni lehet majd a jeladós sasokat, adatokat tölthetünk fel vagy le, kisvideókban és filmekben gyönyörködhetünk …
Természetesen rendszeres beszámolók lesznek a médiában, különböző szakmai fórumok részvételi lehetőséggel és különböző, közre adott kiadványok a tájékozódás segítségére.

-          „Sas fogadó!”
A Jászsági Madárvédelmi Területen a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tulajdonában, és az MME üzemeltetésében kialakításra kerül a Parlagi Sas Látogató Központ, ahol kiállítás, előadóterem, tanösvények és terveink szerint szálláslehetőség várja majd az érdeklődőket.

Nos, van bőven tennivaló igaz? De én azt gondolom már az is nagy szó, ha időt szántatok arra, hogy elolvassátok ezt a kis bejegyzést és ha a hatására azt mondjátok: Igen, én már sasbarát vagyok! J

*Mi az a LIFE?
20 éve hívták életre az Európai Unió LIFE programját! Mit is jelent ez?  3506 természet- és környezetvédelmi projekt támogatását- társfinanszírozását Európában, kb 2,5 milliárd euró értékben. Magyarországi számára 2001-ben nyílt meg a lehetőség, hogy a  LIFE alap támogatására pályázhasson, azóta az, a veszélyeztetett fajok és a Natura 2000 területek védelmének fő támogatójává vált. (Ha nem egészen lennétek tisztában azzal, mit takar ez a támogatás, egy gyors felsorolás a projektekről, amelyekben az MME-nek szerepe volt:
a parlagi sas (2002-2005), a túzok (2004-2008), a rákosi vipera (2004-2007, 2009-2013), a kerecsensólyom (2006-2010, 2010-2014) és a kék vércse (2006-2009) védelmi LIFE program.

**Az új LIFE parlagi sas védelmi program partnerei:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Nemzeti Nyomozó Iroda
Országos Magyar Vadászkamara
Fővárosi Állat- és Növénykert
Jászberényi Állat- és Növénykert

Természetfilm.hu Egyesület

Megjegyzések