Folytassa fülelő :)

Ahogy ígértem, íme egy újabb hármas, fülelésre - sasolásra!
Belvárosi, lakótelep részeken figyelhettek fel a balkáni gerle (Streptopelia decaocto) jellegzetes "huhogására". A 70-es évek indiános filmjeiben adtak így jelet egymásnak a veszélyben forgó főhősök és valóban a száj elé tett kézzel nem is olyan nehéz utánozni a madarat.
Annyira hétköznapi látvány, hogy nem is gondolnátok rá - egy világhódítóval álltok szemben, aki csak a 30-as években jelent meg először Magyarországon, igaz, nem vacakolt, 20 év alatt teljesen kolonizált minket! Azóta teljesen "házi" madárrá vált, ne lepődjetek meg, ha az erkély virágládájában virág helyett gerle nő! :) (Főleg panellakásoknál fordul elő gyakran, hogy fészkét a virágládába teszi.)
http://www.mme-monitoring.hu/media.php?mtype=snd&huring=STRDEC



Rokona az örvös galamb (Columba palumbus) viszont csak az utóbbi időben kezdi felismerni, hogy nem rossz helyek a városi parkok, egyre többen jelennek meg az erdőszéli, kertvárosi helyeken túl, a belvárosi zöldterületeken is. Az ő "turbékolását" se tévesztitek össze mással: mintha egy átlumpolt éjszaka után, rekedt öreg dohányos tenné a szépet élete párjának - szinte kedvünk támad helyette megköszörülni a torkunkat! :)
http://www.mme-monitoring.hu/php/dl.php?mtype=snd&huring=COLPAL&bsid=93&gid=365



Ha viszont kirándulni támad kedvetek - lesz még szép idő! -, az erdők visszhangoznak a visszatérő 
erdei pintyek (Fringilla coelebs) énekétől. Gyakran a földön gyalogolva csipegetnek, így könnyen észre is vehetitek őket: a tojók szerényebb ruhában - hát nem ránk ütöttek lányok:) - hallgatják a trubadúrokat. Érdekesség, hogy latin nevében nem véletlenül szerepel a coelebs = nőtlen: a hímek korábban indulnak neki a vonulásnak, a tojók csak később követik őket. A hajdani névadó madarász csak hímeket látva, azt hitte ez a madár a cölibátust választotta...

http://www.mme-monitoring.hu/php/dl.php?mtype=snd&huring=FRICOE&bsid=93&gid=523


Megjegyzések