Fülelő Sasoló!

Most már csak az orrunk hiányzik, de az is szerepet kap hamarosan! 
A Természet-"gyógyász" bombabiztos ajánlata búfelejtésre, fáradtság elűzésére - próbáljátok ki:
Kik szólóznak a tavaszi madárkórusban? Ahogy a napok telnek úgy lesz az énekkar egyre teljesebb új meg új szólamokkal! Csak a fületeket kell hegyezni és ha a hangoskodó illetőre is kíváncsiak vagytok, a szemetekkel sasolni - garantáltan kiszakadtok egy kicsit a napi gondokból! Munkába menet, hazafelé jövet...mindegy, csak hallgatózzatok! "Fülelő rovatomban" szép sorban bemutatom nektek a legkönnyebben felismerhető és leggyakoribb szólistákat - ezután már csak rajtatok a sor! 
(A csatolt MME weboldalakon a hangjukkal ismerkedhettek, a fotók meg az azonosításban segítenek.)
A talán legismertebb dalnok gyakran a háztetők csúcsáról szól: a fekete rigó (Turdus merula) hímek az elsők között fakadnak dalra, hiszen már jó régóta rájöttek, hogy a városi környezetben itthon maradhatnak, nem kell vonulással fárasztaniuk magukat, így már februárban elkezdhetnek udvarolni, sőt az első fészkek is elkészülhetnek ilyen korán:
http://www.mme-monitoring.hu/media.php?mtype=snd&huring=TURMER




Városi parkokban. kertvárosi részeken és persze az erdőkben figyelhettek fel éles kiáltozásra, "bugyborékolásra". A csuszka (Sitta europea) a tettes! Ő az a madarunk, aki fejjel lefelé is tud közlekedni, "csúszkálni" a fák törzsén:
http://www.mme-monitoring.hu/media.php?mtype=snd&huring=SITEUR



Sokféle hangutánzó strófából áll az énekes rigó (Turdus philomelos) dal. Mostanában érkeztek csak meg erdeinkbe az olasz "riviéráról" és kis pihenő után a hímek hangolni kezdtek, hogy elkápráztassák a tojókat és egyben jelezzék a vetélytársaknak, hol a határ, ameddig elmehetnek azaz repülhetnek!
Nagyságra, alkatra látszik, hogy rokon a fekete rigóval, de ő a foltos terepszínű viseletet kedveli. És még valami: ő a csigák réme! Az ínyenc rigó szeretne hozzájutni a finom csigahúshoz, de hát ugye ott van az a fránya, kemény csigaház. Semmi gond - csak egy alkalmas kő kell... a többit elárulja a fotó! Háát most már tudjátok ki a tettes, ha csigatemetőre bukkantok!:
http://mme-monitoring.hu/php/dl.php?mtype=snd&huring=TURPHI&bsid=93&gid=827



Megjegyzések