Állatok Világnapja - programajánló

Az állatok világnapját 1931 óta ünneplik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.
Assisi Szent Ferenc (Assisi, 1182. július 5. – Porciunkula, 1226. október 3.) a ferences rend megalapítója; Itália, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje. A 2013-ban pápává választott Jorge Mario Bergoglio bíboros az ő tiszteletére vette fel a Ferenc nevet.



Gazdag ruhakereskedő fiaként született, ifjúságát tanulmányokkal, harci játékokkal, szórakozással töltötte, mint hasonszőrű nemesi társai. Mikor 1201-ben Assisi hadba indult az ellenséges Perugia ellen, ő is csatlakozott a harcoló csapatokhoz. Nem sokkal később egy sebesülés miatt fogságba került, majd egy év raboskodás után, nagybetegen, megváltozott emberként tért haza 1203-ban szüleihez. A világias időtöltések helyett ezután inkább magányos helyeken imádkozott, s közben az Assisi mellett élő leprások ápolásával törődött. Végül elhatározta, hogy apostoli szegénységben folytatja életét. Durva csuhát vett fel, és mezítláb, anyagi javak nélkül elkezdett a megtérésről prédikálni. Hamarosan követni kezdték őt tanítványok és a közösség egyenrangú testvérekként élt együtt, „fratres minores”-nak, vagyis „kisebb testvéreknek” nevezve magukat. Ferenc soha nem szenteltette pappá magát, mégis, amikor elvezette tizenegy első követőjét Rómába, és a pápa engedélyét kérte egy új rend megalapításához, azt megkapta III. Incétől. A hagyomány szerint a rend szabályzatát 1209. április 16-án hagyta jóvá a pápa, s máig ezt a momentumot tekintik a ferences rend hivatalos megalapításának.
1228. július 16-án IX. Gergely pápa szentté avatta, és a következő napon letette az Assisi Szent Ferenc-bazilika alapkövét.
(Életét a világhírű olasz filmrendező Zefirelli ’Napfivér, Holdnővér’ című gyönyörű filmjében dolgozza fel.)



Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.
A világnapon manapság nemcsak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. A haszonelvűségnek  sok állat esik áldozatul, de a kedvtelésből tartott állatok is megszenvedik gazdáik felelőtlen magatartását. (Magyarországon évente több százezer "kedvenc" válik gazdátlan kóbor állattá!)

Szent Ferenc példája legyen ma is élő: próbáljuk meg elfogadni az élőlényeket körülöttünk, együtt élni velük - életteret adva és hagyva magunknak de nekik is -, háziállataink pedig legyenek számunkra pótgyerekeink, akiket úgy gondozunk mint ahogyan az igaziakkal tesszük vagy tennénk!

A világnap köré számos program szerveződik:
a Budapesti Állatkert 'Állatszeretet Fesztiváljáról már hírt adtam, hadd ajánljam még a 
Budakeszi Vadaspark programjait is:


Megjegyzések