Európai Madármegfigyelő Napok – október 4-5.

A madarászat különös varázsát az adja, hogy egyszerre élvezhetjük a táj, a friss levegő, a természeti környezet és a madarak élményét a gyerekek és felnőttek nyújtotta közösség élménnyel. Miközben madarakat figyelünk meg, kirándulunk is, miközben lehetőség van elmélyült beszélgetésre, játékra és játékos tanulásra is. Olyan ismereteket sajátíthatunk el egymástól és az állatoktól, amit az egyetemek padjaiban ülve sem lehet megszerezni - egyszerűen azért, mert ezeket sehol nem tanítják.

Madarászni jó!
Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény szakmai és közösségi célokat is támogat: a megfigyelések európai szintű információ gyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos rendezvénnyel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba, hogy a madármegfigyelés élményének még többen részesei lehessenek! A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.



Verseny és játék
Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Mit kell feljegyezni?
megfigyelés helyszíne;
résztvevők száma;
megfigyelt madarak összlétszáma;
a három leggyakoribb madár neve és száma (ha nem ismeri a fajokat, csak a számuk);
ritka vagy érdekes madarak felbukkanása.
A megfigyelési eredményeket az MME központi e-mail címére várjuk szombaton és vasárnap, telefonos bejelentéseket (06-1/275-6247) vasárnap 10-16 h között tudunk fogadni. A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat kollégáink vasárnap 16-17 h között összesítik, majd 17 h-kor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba, aminek évről-évre más ország ad otthont.
Akkor is részt vehet a madármegfigyelésben, ha nem kíván szervezett túrához csatlakozni. Számlálja meg kertje madarait, sétáljon a közeli parkban és erdőben barátaival, családtagjaival, és juttassa el hozzánk észlelési eredményeit, így egyéni részvételével is hozzájárulhat Magyarország sikeres részvételéhez!


Nem kell érteni a madarakhoz!
Az MME szem előtt tartja rendezvényein, táboraiban és közösségi programjain, hogy a részvételnek ne legyen feltétele a madártan ismerete. Felkészült terepi vezetőink, környezetpedagógusaink, madárgyűrűzőink minden érdeklődőt szeretettel várnak, és gondoskodunk a szükséges madarász felszerelésről is!
Amennyiben Ön egyéni megfigyelést végez, de nem tudja meghatározni a madárfajokat, elég összeszámolni a látott madarakat, megnevezni a helyszínt és a résztvevők számát, majd ezt a 3 adatot elküldeni számunkra!

Hol tájékozódhatom?
Az MME helyi csoportjai, önkéntesei és aktivistái által az ország minden régiójába meghirdetett helyszínek, programok, és a további információért kereshető szervezők listáját az egyesület központi irodája állítja össze, és teszi közzé a honlap program oldalán szeptember közepétől. További központi információ e-mailben is kérhető itt. Akinek nincs Internet hozzáférése, telefonon érdeklődhet az egyesület központi telefonszámán (06-1/275-6247).

Mi történik a szervezett programokon?
Az EMN program helyszínein elsősorban távcsöves madármegfigyelés, sok helyen madárbefogás és gyűrűzés is zajlik. A madár les egy könnyebb séta, hogy kisgyerekes családok és idősek is részt tudjanak venni. Terepi vezetőink a kézi távcső mellett erős nagyítású állványos teleszkópot is visznek magukkal a madármegfigyelésekhez, de akinek van saját távcsöve, annak érdemes elhoznia. Aki nem tud vagy nem szeretne túrázni, választhatja a madárgyűrűzést is kínáló helyszínek valamelyikét. Óránként ellenőrizzük a közelben álló hálókat, a befogott madarakat a gyűrűző asztalhoz visszük, ahol mindenki megcsodálhatja a hétköznapokban nem látható énekesmadarakat. A túra résztvevői sem maradnak le a madárgyűrűzésről, mert a séták többnyire a gyűrűzési helyszínről indulnak és oda térnek vissza. A rendezvény 4-5 órás időtartama alatt mindkét élménynek részesei lehetnek az érdeklődők.

Miként vehetek részt?
A programokra nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a választott helyszínre jönni a megadott időpontban. További információ a szervezőknél kérhető. Nagyobb létszámú óvodai csoportok, iskolai osztályok vagy egész iskolák részvétele esetén azonban javasoljuk az előzetes egyeztetést!

Mit vigyek magammal?
Távcsövet, teleszkópot, madárhatározót biztosítunk, tehát az érdeklődőknek csak az időjárásnak és egyéni szükségleteinek megfelelő ruházatot, ivóvizet, élelmet érdemes hoznia.
Budapesti és Budapest közeli helyszínek listája (a többi megyei helyszín az egyesület honlapján az www.mme.hu megtalálható!:

Budapest

Helyszín: Naplás- tó, gátőrház
Időpont: október 4-5. napközben folyamatosan
Program: Madárgyűrűzési bemutató
További információ: Lendvai Csaba lendvai.csaba@mme.hu
Csoportok érkezését kérjük előre jelezni!

Pest megye

Helyszín: Püspökhatvan, Sinkár-tó
Időpont: október 4. (szombat) 8.30 óra
Találkozó: Püspökhatvan település Acsa felőli végénél
Program: 8.30-12.00 között, madár megfigyelés távcsövekkel a víztározó gátjáról, rövid séta a tó mentén, "Pelék az odúban" bemutató
További információ: Rottenhoffer István 20/317-9245

Helyszín: Sződliget, Duna part
Időpont: október 4. (szombat) 9.15 óra
Találkozó: Sződliget buszmegállónál
Program: Madár megfigyelés, rövid séta a Duna partján, odú bemutató
További információ: Horváth Tibor 30/928-4242

Helyszín:  Vácrátót, Nemzeti Botanikus Kert
Időpont: október 5. (vasárnap), 10.00-17.00 óra
Program: Csatlakozunk a botanikus kert "Földi javak asztalunkon" - termékkiállítás és vásár programjához, melynek során az Európai Madármegfigyelő Nap lebonyolítása mellett  a gyermekeket várja a Szamóca Kiskertész Tanoda programja, valamint a Botanikus kert terméseiből kiállítás tekinthető meg a Berkenyeházban.
További információ: Varga Péter 20/911-1691, www.botanikuskert.hu

Helyszín: Tápiószecső, halastavak
Időpont: október 4. (szombat) 9.00 óra
Találkozó: A tápiószecsői vasútállomás parkolójában 8.45 órakor.
Program: Madármegfigyelő túra.
További információ: Kertész László, 30/352 20 38, laszlokertesz1@t-online.hu

Helyszín: Veresegyház, Álom-hegy (homokbánya)
Időpont: október 4. (szombat), 8.00 - 13.00
Találkozó: Veresegyházi homokbányánál
Program: Madárgyűrűzés és madármegfigyelő túra
További információ: Kerényi Zoltán, 20/8231-520, mmeghcs@mmeghcs.hu

Fejér megye

Helyszín: Dinnyési-fertő
Időpont: október 4. (szombat), október 5. (vasárnap) 9.00 óra
Találkozó: Dinnyés Rózsa u. sarka, gólyafészek
Program: Madármegfigyelő túra és madárgyűrűzés
További információ: Fenyvesi László 30/663-4630, medmadardal@gmail.com

Helyszín: Dinnyési Fertő, Madárdal Tanösvény
Időpont: október 4. 7.00-19.00 óráig, október 5. 7.00-16.00 óráig.
Találkozó: Dinnyés, Rákóczi és Rózsa utca sarok, gólya fészek, illetve a régi vasútállomás környéke Regisztráció a Madárdal Tanösvény megfigyelő tornyánál
Program: Madármegfigyelés és madárgyűrűzés. Mindkét napon a megfigyelő toronyban lesz fotó kiállítás; lesznek hosszabb gyalogtúrák is, amelyek időtartalma 3-4 óra;
További információ: Fenyvesi László, 30/663-4630

Helyszín: Nadap, Csúcsos-hegy
Időpont: október 4.
Találkozó: Nadap, Béke u. 12. 9.00 óra
Program: Családi túra a Csúcsos-hegyre. A túra időtartama: 2-3 óra.
További információ: Bukor Zoltán, 30/267-2179 vagy 22/470-594

Helyszín: Agárdi Madárvárta
Időpont: október 4. 7.00-19.00 óráig, október 5. 7.00-16.00 óráig.
Találkozó: Agárd, Chernel István út 57.
Program: Madármegfigyelés
További információ: Borsányi András, 30/838-97-85
Komárom-Esztergom megye   

Helyszín: Naszály, Ferencmajori-halastavak
Időpont: október 4. (szombat) 7.00–14.00 óra
Találkozó: Tata irányából Naszály településre érkezve jobbra az első ház előtt merőlegesen letér egy bitumenes út erre rá kell hajtani. Sorompón áthaladva balra letér egy földút. Erre rátérve beérkezik a rendezvény helyszínére az érdeklődő.
Program: Madárgyűrűzés és igény szerint madármegfigyelő túra
További információ: Bátky Gellért 20/551-2102, gellert.batky@gmail.com; Csonka Péter 30/663-4659, mme24@freemail.hu

Helyszín: Tata, Öreg-tó
Időpont: október 5. (vasárnap) 9.00–11.00 óra
Találkozó: Tata, Fáklya utca Öreg-tó felőli végén.
Program: Madármegfigyelő túra

További információ: Bátky Gellért 20/551-2102, gellert.batky@gmail.com

Megjegyzések