Csak tökösen szellemek :) !

Tökölődjünk kicsit J: Van helye  Magyarországon a Halloween ünnepének? Sokak véleménye ellenére bizony van, hiszen gyökerei a keltákig nyúlnak vissza, ők pedig nálunk is éltek nemcsak az íreknél!
Ha valaki esetleg nem tudná J hódításaik során a Kr. e. 4. század elején indultak tovább a Rajna mentéről, és a Kárpát-medencét elárasztva elérték a Balkán-félszigetet, a Fekete-tenger északi partjait és Kis-Ázsiát is. Keveredtek a helyi őslakosokkal  - a Dunántúlon illír-pannon törzsekkel, az Alföldön a szkítákkal, Erdélyben a dák néppel -,  a kelta kultúra még sokszínűbbé gazdagodott.  (Hogy aztán a rómaiak, szarmaták, dákok révén a kelta uralom korszaka is eltűnjön a történelem süllyesztőjében.)
Lámpa védjen a rossz lelkektől!
De azért valamit hagytak maguk után…Többek között ősi ünnepük a Samhain emlékét: október 31. számukra az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette. Mágikus éjszaka! Földi lét és a túlvilág között eltűnik a határ, megnyílnak a sírok - az év során elhunyt lelkek ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába – és velük együtt ki tudja milyen más horda – ártó szellemek, tündérek, szörnyek jelennek meg? Legalábbis az emberek már az ősidőkben is ilyen mesékkel szórakoztatták magukat,  étel- ital áldozattal, tűztánccal ünnepeltek. Aki pedig vette a bátorságot, hogy ezen az éjszakán útra keljen, töklámpással védte magát a tudvalevően fényt utáló kísértetek ellen – mondja az ír vagy skót hagyomány.
Ne törölj el inkább olvaszd be!
Ez lehetett a korai katolikus egyház egyik jelszava, aki nagyon politikusan nem szívesen gerjesztette a pogányhordák lázadását ünnepeik betiltásával, inkább megpróbálta kereszténnyé formálni őket: Mindenszentek napja nem véletlenül november 1.  (Halloween jelentése -   All Hallows Even – Mindenszentek előestéje) . Így történhetett, hogy nagyszüleink (és az ő őseik) gyerekként sokszor az unalmas hosszú őszi estéken félelmetes, vigyorgó gyertyás tökfejekkel  ijesztgették egymást, de sejtelmük sem volt róla, hogy tulajdonképpen Halloweent játszanak.

(Nézzétek meg a kelta életspirált - mintha a Szentháromság jelképe lenne - ősire épül az új...
Tök egészséges!
Bizony nemcsak kivájni érdemes, hanem enni is! Mikroelem  (réz, vas, mangán…) vitamin (C, B vitaminok…) plusz magas karotin, folsav tartalma révén segít, hogy egészségesek maradjunk a prüszkölő, ködös novemberben is, vagy gyorsabban gyógyuljunk, ha elkapott valamilyen meghűléses, esetleg emésztési nyavalya. Lányok szebb lesz a bőrünk tőle, fogynak a pattanások!
Tök változatos kabak – nem kobak!
Tudtátok, hogy a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik a dinnye, patisszon, cukkini, uborka is?
Nem nehéz, hiszen a népes rokonság 850 fajra rúg. És ha csak a tököket nézzük, ott is lehet kapkodni a kobakotok a sokféle kabaktól (kabak a tökfélék felfújt bogyó termésének a neve):  spárgatök főzeléknek, kolbásztök kerítésre futtatni, takarmánytök  állatoknak, az olajtök magja olaj sajtolásra, dísznek a  turbántök, bornak a lopótök, a szivacstök szívós belseje fonásra, sütőtök…soroljam még? 

dísztökök

lopótökök

szivacstökök

Sütőtök virágban és a látványos termések


takarmánytökök
Tök FINCSI!
Nem a kobakotokat, inkább a hasatokat töltöm a végén. Ezerféle módon élvezhetjük az ilyenkor mindenfelé kapható sütőtököt: lének, levesnek, megsütve magában, vagy sütinek…Zárjuk egy kipróbált süti receptemmel:
Sütőtök pite
Tészta: 35 dkg liszt, 20dkg vaj, 2 tojás sárgája, csipet só, kb 0,5 dl tejföl – amennyit felvesz.
Összegyúrjuk, majd pihentetjük ½ órát legalább, de lehet egy teljes éjszakát is a hűtőben.
Töltelék: 2 kg sütőtök megsütve, langyosra hűtve, 4 egész tojás, 30 dkg cukor,ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, vaníliás cukor, 3 dl tejszín felverve.
A tojást elkeverjük a cukorral és a fűszerekkel majd hozzáadjuk a kihűlt tököt, legvégén óvatosan a tejszínt. Az omlós tésztával kibéleljük a tepsit – pereme is legyen -, beletöltjük a tölteléket. Díszíthetjük fél dió darabokkal is. Forró sütőben (180-200 fok) kb 30 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat!



Nem mondom kalóriadús, de hát ősi ünnep van ma este, kirúghatunk a hámból, igaz? Hogy aztán másnap és 2.-án elcsendesedve emlékezzünk halottainkra…

Megjegyzések