Denevér-sasolásra fel!

Mostanság érdemes szabad időtökben az eget kukucskálva járni (csak orra ne essetek közben J ) hiszen az őszi madárvonulás javában zajlik, de ráadásul még meglepetés is érheti a gyanútlan  megfigyelőt:  kiderülhet, hogy a madaraknak hitt csapat a fejetek felett bőregerek felhője!

Portré - Korai denevér
Vonulnak a denevérek? Igen, megtehetik, bár a legtöbbjüknél ez a „vonulás” nem hasonlítható össze a madarakéval. A cél azonos: a téli időszak túlélése. Ehhez a madarak táplálékban gazdag helyeket keresnek és az elérésükhöz nagyrészt olyan útvonalakon haladnak, amelyeken máskor nem fordulnak elő, csak vonulás idején. 
A denevérek viszont  télen „durmolnak”, és ehhez a hibernációhoz keresnek alkalmas helyeket, amik a nyári „szállásukhoz” képest bármilyen irányban lehetnek, egyáltalán nem csak a melegebb dél felé. ( például a Zempléni-hegységben kölykező nagy patkósorrú denevérfamíliák egy része szlovák barlangokban, pincékben telel a 90-es évek vizsgálatai szerint.) Általában kis távolságokat tesznek meg, és vonulásuk alatt nem repülnek túl elterjedési területükön.
A Természetre azonban soha nem lehet merev szabályokat ráhúzni – mindig vannak kivételek!  A fecskeszárnyú denevérek közé tartozó korai denevérek (Nyctalus noctula) több száz kilométert is haladhatnak, vonulási irányuk pedig azonos a  madarakéval: ÉK – DNY . (Balti országokban gyűrűzött példányokat rendszeresen visszafognak Spanyolországban, Dél- Franciaországban – szeretik a mediterrán temperamentumot na! J )

Vouló korai denevérek
És miért írok minderről most nektek? Mert szeptember 13.-án alkonytájt az anyósülésről bambultam kifelé, amikor Székesfehérvárnál az M7 felett denevércsapatokat láttam meg, amik csak a Velencei-tó táján fogytak el!!!  Azaz vagy 15-20 km-en keresztül folyamatosan húztak el a fejünk felett 30-50-esével, csapongva DNy felé…)

Ez volt a második alkalom, hogy megfigyelhettem a jelenséget, korábban a Börzsönyből hazajövet a 2 autóút felett láttam szeptember végén hasonlót. Elmondhatom nektek, hogy nagy élmény, úgyhogy orrokat a magasba, hátha nektek is lesz szerencsétek hozzá!!! (Ha igen, kérlek fotózzátok le és írjátok meg az időt és helyet – érdekes lenne összegyűjteni a megfigyeléseket!)
Persze az se semmi, ha látogatóba érkezik egy hozzátok... :)

Éjszaka surrant be a nyitott ablakomon és a Ficus-omat választotta egy kis pihenésre...


Megjegyzések