Éjjeli látogatók - avagy támadnak a lepkék?

A novemberi korai estékből tűnnek fel hirtelen, ha lámpát gyújtotok a lakásban vagy az utcai,sőt autólámpák fényében: fehér, sárga, barnás, mintás szárnyú lepkék járnak körtáncot és lehet, hogy akár Karácsonyig újra meg újra kilibbennek nappali alvóhelyükről,no nem azért, hogy minket ijesztgessenek, hanem hogy este-éjszaka megüljék a nászukat.
Lepke ilyenkor? Nem fagy be a fenekük? Háát, ők a hideget kedvelik, nem véletlenül hívjuk őket téli araszoló lepkéknek..De nem is ez a legfurcsább bennük! El tudtok képzelni lepkét szárny nélkül? Áá ugye nem…Pedig ha megnézitek a fotókat döbbenetes látvány fogad –bogárszerű jószágok, legfeljebb valami kis csökött szárnycsonkok meredeznek a hátukon – ráadásul téli araszolóéknál ők a szebbik nem képviselői!

nagy téli araszoló hímek különböző viseletben: a gigerli

az elegánsan visszafogott

a szerényen egyszerű

a nagy téli araszoló nőstényeknél a mini a divat (mármint szárnyban)
Szent ég – valami súlyos betegség sújtja valamennyit? És csak a nőstényeket? Mielőtt bármilyen horrortörténetbe beleélnénk magunkat, az igazság az, hogy ők ilyenek, így kellenek a hímeknek – szárnyatlanul! A nőstények sok petét raknak – a sok pete súlyos! Repülni hordó hassal meg nehéz és veszélyes is lehet. Úgyhogy a nőstények a gyaloglás mellett döntöttek – elég nekik felmászni a fák törzsén, ágain, aztán a többi legyen a fiúk dolga, keressék meg őket! Szegény hímek vaksötétben soha nem találnak rá a szürkés-barnás, rejtőszínű nőstényekre – kihal a faj gondolhatnátok, de a Természetben minden jól ki van találva! Ahol nem elég a szem, ott jöhet az orr! És egy lepke szimatban verheti ám a nyomozókutyákat! A vékony kis csápok igazi szaglóantennák a hímek fején, míg a nőstények kívánatos parfümbe burkolják magukat – minden készen áll a nászéjszakákra!

téli araszoló nász
De honnan teremnek elő hirtelen ezek a lepkék? Október elején még sehol sincsenek, egy hónap múlva meg annyi lehet belőlük – az idei év ilyen a Normafa közelében -, hogy szinte a szemünket verik ki esténként.

kis téli araszoló hím

 nők együtt - ks téli araszoló nőstény az ujjamon
Rájuk igaz a mese: a földből pattannak elő – azaz inkább másznak, mert a megnőtt és „torkig” jóllakott hernyóik a föld alatt bábozódnak be egy kis kényelmes kamrában és kivárják míg kellően hideg idő lesz, hogy kezdődhessen a lepkeéletük. A tartós fagy aztán végleg lezárja az araszolók szemeit, de addigra már a petéket a nőstények lerakták a fák törzsére, rügyek közelébe, ha jön a tavasz, a kikelő hernyócskákat várja a terített asztal – duzzadó rügyek, kifeslő levelek…
Araszoló – miért kaptak ilyen furcsa nevet ezek a lepkék? Hát mert hernyókorukban araszolnak – mint a mesebeli kis kukacok: megkapaszkodnak elöl a lábacskáikkal, felgörbítik a hátukat, hátsó tolólábaikat az elsők mellé teszik le, majd első lábakkal elengedik az ágat, testüket kinyújtják, hogy elöl újra megkapaszkodjanak. Figyelemre méltó testgyakorlás – hölgyek, urak a heti edzésterve be lehet venni: 10 perc araszolás!




Látjátok szinte ki se kell lépni a szobából, most szó szerint bejön a Természet az ablakon – ha betéved néhány lámpafénybe bódult szerelmes hozzátok, ne csapjátok le, nézzétek meg finom rajzolatú szárnyait, ha kedvetek van hozzá nyomozzátok ki kicsoda – az album fotói is segítenek! - aztán óvatosan leborítva egy dobozzal-pohárral, engedjétek el újra, hadd élje ő is az életét!

Megjegyzések