Itt a tavasz – minden madár társat választ?

Bár én is nagyon élvezem az ajándék „tavaszi” napokat, a szokatlanul enyhe időjárás kótyagossá teszi a Természetet. Hogy helyenként nyílik az ibolya, repül a nappali pávaszem már meg se lepett, de hogy madarak fészekrakásba fogjanak novemberben?...ilyenről még öregapám se hallott! J  Pedig a saját szememnek hinnem kellett: a Budakeszi Vadaspark fészekodújait takarítottam múlt csütörtökön, amikor az egyikben teljesen friss, új széncinkefészek 2 tojással került csodálkozó szemem elé – a tojások melegek voltak, tehát nincs tévedés, folyik a költés!!! 



Egy másikban pedig egy mezei verébpár kezdett új lakásba…mi lesz ebből?

A gondatlan szemetelés így is káros!
A kerge viselkedést lehet, hogy a korai etetés is elősegíti - a Vadasparkban már üzemel a büfével szemben egy "madárvendéglő" , amire MOST MÉG SEMMI SZÜKSÉG SEM LENNE!!!

Jópofa, de még nincs itt az ideje!

A szemfüles madarak azonnal felfedezik a kényelmes ingyen kosztot (széncinege)
A csuszka annyi magot töm a csőrébe egyszerre, amennyit csak elbír...
Lakjanak csak jól a madarak az újra megélénkülő rovarvilágból, majd ha döngetni kezdenek a fagypont körüli éjszakák, hideg nappalok, akkor kezdjük segíteni őket! Ők is kényelmesek, ha ellátjuk őket már most ennivalóval, eszük ágában sem lesz vadászni, tavasszal meg sírhatunk, amikor a túlszaporodott hernyók kopaszra rágják a kertünket...

Jövő héten újra megnézem mi a helyzet és folytatom az őszi „picinke” híradást! 

Megjegyzések