Közös munkával a Természetért!

Élőhelykezelési program a Tétényi-fennsík helyi jelentőségű természetvédelmi területen  2015. február 7-én, szombaton.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja immáron ötödik alkalommal rendezi meg a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel közös élőhelykezelési akcióját a Tétényi-fennsíkon. A nap legfőbb feladata a száraz gyepek és sztyeprétek értékes élővilágát veszélyeztető cserjefoltok részleges visszaszorítása és a gallyak elhordása lesz. A fennsíkon olyan értékes növényfajok találnak otthonra, mint például a fokozottan védett magyar gurgolya és a homoki kikerics, de jelentős a tavaszi hérics és a törpe nőszirom állomány is; valamint olyan közösségi jelentőségű állatfajok utolsó menedéke a Tétényi-fennsík gyepjei, mint a magyar ősziaraszoló, a budai szakállasmoly, a magyar tarsza vagy a magyar futrinka. A fentebb említett fajok hosszú távú megőrzéséhez azonban nyílt élőhelyekre van szükség.
A találkozó a Tétényi-fennsík keleti szélén lesz a Szoborpark mellett található autóparkolónál 9:00 és 9:15 között. Rövid eligazítás után pár száz méteres sétával érjük el a cserjés élőhelyfoltot, ahol a munkát végezni fogjuk. (Lásd: térképmelléklet)
Autóval legegyszerűbb a Balatoni úton a Szoborparkig eljönni, amelynél jobbra fordulva, kb. 50 méteres autózás után meglátjuk a Szoborpark főbejáratát.
Tömegközlekedéssel a legegyszerűbb az Újbuda Központtól induló 150-es autóbusszal megközelíteni a helyszínt, melynek Mementó Park nevű megállójánál kell leszállni! Figyelem: a busz hétvégén csak fél óránként jár, ezt érdemes belekalkulálni az utazási időbe! A menetrend ITT: http://www.bkk.hu/apps/menetrend/pdf/1500/20140616/1.pdf olvasható.
Természetesen, aki nem tud a munka elején csatlakozni hozzánk, az a nap folyamán bármikor megteheti ezt, egész nap a területen dolgozunk.
Szokásunkhoz híven a szerszámok és védőkesztyűk biztosítása mellett a megjelenő önkénteseknek szeretnénk kedveskedni finom ételekkel és folyamatosan készülő meleg itallal. A munka helyszínéhez közel hálóállást is kialakítunk, melynek köszönhetően madárgyűrűzési bemutató is színesíteni fogja a programunkat.
A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye teszi lehetővé.
A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja!

Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk egy kis téli munkára!

FONTOS!
Egyénileg érkező 18 év alatti diákokat csak szülői felügyelettel tudunk fogadni!
A munka elején mindenki munka- és balesetvédelmi eligazítást kap, amelyet adataival és aláírásával kell elfogadnia.


Megjegyzések