2015. március 25., szerda

Fülelj, ne sasolj! :)

Tagadhatatlanul itt a tavasz, úgyhogy jöhet egy alapos fülmosás, mert távcső és leselkedés nélkül is megmondhatod most, milyen madarak vannak a közeledben. Sétálj bármerre - erdőn, mezőn, városban, kertek mellett... és bármikor - reggel, délben vagy este felé, a madárhímek mindenfelé tele torokból próbálják túllármázni egymást! Csakhogy ez kell egy "hangvadásznak", mert ha nem is sikerül meglátnod az énekest, kilétét már elárulta a hangja! Csak egy icipici gyakorlat, és már el is kápráztathatod barátaidat (rokonaidat és üzletfeleidet smile hangulatjel a tudásoddal...ha jól jön egy súgó, itt vagyok! smile hangulatjel : Szappanopera helyett madáropera fotókkal és hangokkal - közvetítés különböző helyszínekről!
1. ERDŐ /Az erdő fái, bokrai még kopaszak, de helyenként vidám sárga foltok: a húsos som (Cornus mas) kivirágzott!Még csak foltokban az odvas és ujjas keltike Corydalis cava C. solida), de néhány meleg nap még és virágszőnyeg vár! 


A téltemető (Eranthis hyemalis) már elvirágzott, azt hiszem az utolsó kettőt találtam meg smile hangulatjel 


A csuszka (Sitta europea) nem szép hangjával hívja fel magára a figyelmet, hanem éles kiabálással és "bugyborékolással'" - összetéveszthetetlen! / Eurasian Nuthatch attracts your attention with its shrill 'shouting' and loud "bubbling":
http://www.ornitofaunistika.com/lvp/balsis/siteur_balss.tviit_2006-03-22_0927_valle_a.celmins.mp3
http://www.ornitofaunistika.com/lvp/balsis/siteur_balss.vi_2006-03-25_0636_valle_a.celmins.mp3


Kis szünetekkel sokféle strófa - hangutánzó tehetség az énekes rigó (Turdus philomelos) / Short, varied verses with little breaks - Song Thrush is an echoic talent!
http://www.ornitofaunistika.com/lvp/balsis/turphi_dziesma_2010-04-29_0530_berzgale_j.litavnieks.mp3


Lefelé ívelő csengő dallam újra meg újra - ez az erdei pinty (Fringilla coelebs) éneke 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése