A jelentkezési határidő máj.13!!! - WWF tehetséggondozó program 14-16 éveseknek!

Zöld Generáció

megosztás:  
Most van az, hogy naponta új dolgok érdekelnek és mindent szeretnél kipróbálni, esetleg lefagytál a faktválasztás előtt? Ha az elképzeléseid nagy részét a természet szeretete, a fenntartható jövő, és az élhető város kérdései mozgatják, ráadásul 14-16 éves vagy, akkor ezt a színes programot neked állítottuk össze! Jelentkezz, hogy egy Zöld Generáció tagja lehess!
A WWF Magyarország a Toyota Fund for Europe támogatásának köszönhetően 2015 tavaszától környezetvédelmi fókuszú tehetséggondozó programot indít 14-16 éves középiskolás tanulók számára
A program célja:
A Zöld Generáció elnevezésű tehetséggondozó legfőbb célja, hogy a program résztvevői hosszútávra elköteleződjenek a környezetvédelmi célok mellett, valamint fejlesszük kreativitásukat. A diákoknak egy komplex, problémamegoldó, projekt alapú tervezést alkalmazó, szakértők bevonásával és intézménylátogatásokkal színesített programot nyújtunk, amelyben a közösségformálás, az aktív állampolgárság és a csapatmunka is kiemelt szerepet kap. A foglalkozások fórummá fognak válni, ahol a diákok hasonló motiváltságú és érdeklődésű társaikkal találkoznak.
Mit nyújtunk tehát Neked?
Egy rendkívül változatos és izgalmas programsorozatot, ahol olyan tudásra és készségekre tethetsz szert, mely a felvételin, a vizsgákon és egyáltalán, az életben nagy hasznodra fog válni! Megtanulsz projektet tervezni, látni fogod, hogyan érdemes egy problémához közelíteni, majd hatékonyan megoldani, kizökkensz a mindennapi rutinból és teljesen új szemszögből látod majd a dolgokat, felfedezed a környezeted és hasonló érdeklődésű diákokkal is találkozol. Mi a gyarkolatra helyezzük a hangsúlyt, Veled közösen fejlesztünk, alkotunk, gondolkodunk, sőt, a szakami nagyjait is bevonjuk, hogy kapcsolatokat építhess. Ráadásul terepre is viszünk megfigyelni, mérni, érteni, felfedezni; megismerkedhetsz a hazai start-up cégekkel; és egy termék gyártását is végig kísérjük az elejétől a végig, ízekre szedve mindennek a környezeti hatásait. Nem is beszélve arról, hogy mindezt elszámolhatod az iskolai közösségi szolgálat terhére. Ugye, hogy kihagyhatatlan?!
A program célcsoportja:
A program független, az érintett korosztályon - 14-16 évesek - belül bárki számára nyitott, egyetlen szelektáló tényező a környezetvédelem iránti érdeklődés. A programba való bekerülés jelentkezéssel történik, mely során néhány kérdést tartalmazó űrlapot kell online kitölteni. Tekintettel arra, hogy a minőségi oktatást helyezzük előtérbe, maximum 30 diáknak tudjuk biztosítani a programban való részvétel lehetőségét. A jelentkezési űrlap a cikk alján, a JELENTKEZEM! feliratra kattintva érhető el.
A program időtartama:
A program 2015 májusa és 2016 márciusa között valósul meg, iskolaidőn kívül (hétköznap délután 16:00-18:00, valamint esetenként hétvégén) a diákok időbeosztásához igazodva.  A diákok átlagosan kéthetente találkoznak a modulmunkák során, illetve az év során 5 alkalommal közös workshopokon is részt vesznek.
A program felépítése:
A programban tavasszal két modult indítunk, a diákok a két modul közül az egyikben vehetnek részt, valamint minden diák részt vesz majd a tematizált workshopokon is. (A diákok modulakba való beosztását a WWF végzi el.)
Intelligens város modul
Mi a város? Hogyan működik? Miért él a Föld lakosságának fele már most is városokban? Mik a jövő kihívásai és milyen válaszaink vannak rájuk? Mit tanulhatunk a természettől, hogy élhetőbbé és fenntarthatóbbá tegyük városainkat?
A csoport a „smart city” (intelligens város) elgondolás fő pillérei mentén (környezet, gazdaság, mobilitás, városlakók, stb.) járja körül a témát és nemzetközi valamint hazai példák bemutatásán keresztül keres válaszokat az előttünk álló feladatokra.
Biodiverzitás modul

Bolygónkon több millió faj él és ebből az ember csak egy. Hogyan határozta meg a környezetünk a társadalom fejlődését? Mekkora a természet szerepe ma a gazdaságban? Mi is valójában az ökoszisztéma?
A modul fókuszában az ökoszisztéma és a biodiverzitás szerepének megértése áll. A természet működését, az általános természetvédelmi szempontokat és beavatkozási lehetőségeket és a csoport tagjai konkrét gyakorlati feladatokon, közös kritikai gondolkozáson és problémamegoldáson keresztül ismerik meg.
A programban részt vevő minden diák átfogó ismereteket szerez majd a különféle környezetvédelmi témákban a workshopok alkalmával, a saját moduljuk témaköreiben belül pedig egy-egy kiválasztott részterület lehető legmélyebb megismerését tűztük ki célul. A diákoknak a találkozók között is aktívan foglalkozniuk kell a témáikkal.
A tudás elsajátítását terepi programok, gyárlátogatások és külső meghívott előadók színesítik majd. Ezen felül minden csoport kap egy nagyobb ívű projektfeladatot is, melyen az év során folyamatosan dolgozniuk kell, és annak eredményeit be kell mutatniuk a program végén.
Az első találkozó május 18-án, 16:00-kor lesz, mely egy tájékoztató alkalom, így kérjük, hogy a jelentkezők számítsanak rá, hogy ezen a napon meg tudjanak jelenni az eseményen!
A program földrajzi lehatároltsága:
A diákok az ország bármely területéről érkezhetnek, a program helyszíne Budapest és agglomerációja. Az utazást egyénileg kell megoldani, 2 rászoruló vidéki diák utazási költségeihez maximált összegben a WWF hozzá tud járulni, ennek feltételei a jelentkezésnél olvashatóak.
Társadalmi egyenlőség:
A program bármilyen fogyatékkal élő diák számára is nyitott. Amennyiben a diáknak kísérőre van szüksége, annak költségeit sajnos nem áll módunkban fedezni, de szívesen látjuk minden foglalkozáson, illetve a modulok helyszíneként igény esetén akadálymentesített környezetet tudunk biztosítani.
Iskola közösségi szolgálat:
A program során lehetőséget nyújtunk arra, hogy a diákok elszámolhassák az iskolai közösségi szolgálat által meghatározott 50 óra kötelező önkéntes munka részeként, amennyiben az adott diák iskolája nyitott az együttműködésre.
A program tervezett ütemezése, főbb időpontok:
Az alábbi időpontkban tervezzük megtartani a foglalkozásokat, így a jelentkezők egyéb programjaik szervezését ehhez tudják igazítani. Természetesen amennyiben valamelyik időpont nem megfelelő a jelentkezőnek, azt a későbbiekben lehet egyeztetni a modulvezetőkkel, akik igyekeznek ezt rugalmasan és minél előbb orvosolni. 
  • Jelentkezési időszak: április 8. – május 13(éjfél)-  utoljára meghosszabbított jelentkezés!
  • A pályázatok elbírálása: május 14.
  • Eredményhirdetés: május 15.
  • Az első tájékoztató időpontja: május 18. 16:00-tól a Palomában
  • A két modul tervezett időpontjai (a változtatás jogát fenntartjuk):
    • Az intelligens város modul tervezett találkozói 16-18 óra között: május 28, június 11, július 6-7-8, szeptember 17, október 1, október 15, november 5, november 19, december 10, január 7, január 21, február 4, február 18. 
    • A biodiverzitás modul tervezett találkozói 16-18 óra között: május 21, június 4, június 18, július 8-9-10, szeptember 24, október 8, október 22, november 12, november 26, december 3, január 14, január 28, február 11, február 25.
    • Workshopok tervezett időpontjai 10-13 óra között: június 20, szeptember 26, november 14, január 16, március 5.
Várjuk jelentkezésedet a programba, ne szalaszd el ezt a maga nemében egyedülálló lehetőséget!
Amennyiben bármilyen kérdésed felmerül a programmal kapcsolatban a zoldgeneracio@wwf.hue-mail címen várjuk a leveledet.

Megjegyzések