Figyelem, figyelem - Állatos-madaras hétvége jön!

Sok szervezet készül rá, íme egy kis ajánlócsokor:




Európai Madármegfigyelő Napok - 2015.10.3-4.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az idei rendezvényre október 3-án és 4-én, szombaton és vasárnap kerül sor.
Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.
Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és alátott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.
A megfigyelési eredményeket az MME központi e-mail címére (mme@mme.hu), telefon (06-1/275-6247) vagy fax számára (06-1/275-6267) várjuk, vasárnap délután 16.00 óráig. A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat kollégáink összesítik, majd továbbítják a koordinációs központba.
Akkor is részt vehet a madármegfigyelésben, ha nem kíván szervezett túrához csatlakozni. Számlálja meg kertje madarait, sétáljon a közeli parkban és erdőben barátaival, családtagjaival, és juttassa el hozzánk észlelési eredményeit, így egyéni részvételével is hozzájárulhat Magyarország sikeres részvételéhez!
Programok
http://www.mme.hu/europai-madarmegfigyelo-napok-2015103-4
(A helyszíneket folyamatosan bővítjük. 

Nemzetközi Madármegfigyelő Napok:  Október 3-4. a DINPI-vel

http://www.dinpi.hu/programnaptar-2015

Madárgyűrűzés a Ferencmajori-halastavaknál       október 3. szombat

A programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesülettel közösen szervezzük.
Találkozás: 7.00, Naszály község tatai végénél, az első ház előtt keleti irányba a betonúton lévő sorompótól balra a kiépített madárgyűrűző állomáson.
Túra hossza, időtartama: 1,5 km, 5 óra
Részvételi díj: ingyenes
Információ: Csonka Péter, +36 30 663 4659, csonka.peter@dinpig.hu

 Madárgyűrűzés a Jági-tónál      Október 3., szombat

Mint világszerte sok helyen, mi is csatlakozunk a nemzetközi megmozduláshoz, a Nemzetközi Madármegfigyelő Világnaphoz. Az őszi hónapok sok madár esetében a vonulási időszakot jelentik. A programot madárgyűrűzési bemutatóval kezdjük (2 óra), ahol akár különleges vonuló fajokkal is találkozhatunk, majd folytatva a nap szellemiségét, madarász szemmel lábunk alá vesszük a Borbás-gerincet is. Az útvonal a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület olyan részeit is érinti, amelyek csak Igazgatóságunk szakvezetett túrái során látogathatóak. A távcsövét senki se hagyja otthon!
Találkozás: 9.00, Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt
Túra hossza, időtartama: 3,5 km, 5 óra
Részvételi díj: ingyenes
Információ: Becsei Katalin, +36 30 511 1802, szenasok@dinpig.hu

Madárgyűrűzés és madármegfigyelő túra a Dinnyési-fertőn     Okt. 3., szombat

Különböző hosszúságú túrák indulnak a Madárdal tanösvény 5. táblájától, az új toronyból. Emellett párhuzamosan madárgyűrűzés is lesz. A programon való részvétel ingyenes.
Találkozás: 9.00, Dinnyésen a Rózsa utca – Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt (Madárdal tanösvény 2. tábla)
Túra hossza, időtartama: különböző táv, 2-4 óra
Részvételi díj: ingyenes
Információ: Fenyvesi László, +36 30 663 4630

DINNYÉSI MADÁRKAVALKÁD               Október 4., vasárnap
Rendezvényünkön számos érdekes programmal várjuk az érdeklődőket: lesz Cincér Piac - Nemzeti Parki Termék védjegyes termelők vására. A gyerekeket kézműves foglalkozásokkal, természetismereti játékokkal és nyereményekkel várja a Cincér Játszóház. A Dinnyési-fertőn madármegfigyelés és madárgyűrűzés, a vízi élővilág bemutatása, valamint túrák indulnak a Madárdal tanösvényen.
Helyszín: Dinnyési-fertő
Időpont: 10.00-16.00
Részvételi díj: ingyenes

Információ: Előd Réka, +36 30 690 8632, elodr@dinpi.hu

Állatszeretet Fesztivál a Budapesti Állatkertben - lásd a plakátot!
Állatok Világnapja a Budakeszi Vadasparkban - lásd a plakátot!




Megjegyzések