2015. szeptember 4., péntek

Pele túra avagy őszi odútakarítás titkos "albérlők" lebuktatásával :) ...

A MME Tápió-vidéki helyi csoportja szeptember 26.-án szombaton „odútakarító túrát” szervez Kókán, a Malomárok területén lévő odútelepén:
Az odútelepeket eredetileg az odúlakó madarak fészkelésének elősegítése céljából létesítettük, de néhányat közülük időszakosan elfoglalnak különböző kisemlősök is. A B típusú odúkat a védett mogyorós pelék, a fokozottan védett erdei pelék, valamint a védelem alatt nem álló erdei egér fajok, a nagyobb méretű odúkat pedig a mókusok használják előszeretettel. A madarak költése az idén már befejeződött, szeptember végén megkezdjük az odúk kitakarítását, karbantartását. Óvatosan eltávolítjuk az elhasznált, szennyezett fészkeket. Ebben az időszakban a pelék egy része nappal is ébren van, energiát gyűjtenek, hogy téli álomba merülve átvészeljék a telet. A pelés odúkban benne hagyjuk a felhalmozott fészekanyagot, viszont az erdei egereket kiköltöztetjük, mert a vizeletükkel néhány év alatt használhatatlanná teszik az odúkat a madarak számára. Az erdei egerek nem alszanak téli álmot, a fák gyökerei között a föld alatt, fagymentes helyeken rendezkednek be.
A túra időpontja: szeptember 26. szombat 9-12 óráig.
Gyülekezés: Kóka, Civil Ház, Kossuth Lajos u. 42.
A túrát megelőzi egy rövid PowerPoint előadás, ahol az érdeklődők ismereteket szerezhetnek e rejtett életmódot élő rágcsálókról.
A túra a vadregényes, hajdani Malom-patak kiszáradt medrében halad, mint egy 2km-es szakaszon.
A részvételi szándékot E-mailben kérjük jelezni!
laszlokertesz1@t-online.hu
Telefon: 30 352 2038
MME Tápió-vidéki helyi csoport. /


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése