Merre jártok szárnyas vándoraink? – rövid helyzetjelentés …

A modern technika fejlődése új távlatokat nyitott a madárvonulás kutatásban is. Jeladóval ellátott madaraink útját akár napi szinten követhetjük, és mielőtt valaki ezt értelmetlen játéknak minősítené, gondoljunk csak bele micsoda lehetőséget teremt az egyes fajok hatékonyabb nemzetközi védelmére, konkrétan ismerve az általuk felkeresett, számukra létfontosságú pihenő- és táplálkozóhelyeiket! Nézzük csak, ki hol tart:
Fehér gólyáink  túl vannak már a kimerítő „tour de Szahara” szakaszon – a kietlen sivatagot pihenő nélkül kell átrepülni - és Bátony, Cseresznye például Dél-Szudán, Garam Kenya szavannáin időzik.


Fehér gólyák Tanzániában

Baloldalt spanyol jeladós gólyák vonulási útja, jobb oldalt a magyar jeladósok útvonala

A jeladós gólyaprojekt már néhány éves múltat tudhat maga mögött, de idén egy új faj is becsatlakozott a „nyomkövetősök” sorába:  a  szalakóta. Ez a ragyogó színű tollruhában pompázó madár erősen megfogyatkozott Európában, így védelme érdekében nagy öröm, hogy vonulási útjára, viselkedésére vethetjük „vigyázó szemeinket.”

Jeladós szalakóták



Az 5 grammos (!) jeladók júliusban kerültek 11 társuk mellett Pétör és Csele hátára és azóta… nos ők már Dél-afrika légi útjait koptatják, a legfrissebb hírek szerint  „Csele” jelenleg Botswanában, a Chobe Nemzeti Park területén tartózkodik, míg „Pétör” éppen átrepülte Namíbia határát, és az Etosha Nemzeti park közelében tölti napjait. (Forrás: http://www.mme.hu/jelados-szalakotak-spanyolorszagban-es-itthon)

Ha ti is szeretnétek figyelemmel kísérni  a megjelölt tollas társaság titokzatos útjait, könnyen megtehetitek akkor, amikor csak akarjátok a http://www.satellitetracking.eu weboldalon.

Megjegyzések