Új halfaj Magyarországon!!! - VÍZ HETE A MÚZEUMBAN!

2016 elején új márnafajt írtak le a Sebes-Körös vízrendszeréből, amelynek típuspéldányait a Magyar Természettudományi Múzeum Halgyűjteményében helyezték el. Márciusban a hónap műtárgyaként tekinthető meg a múzeum kupolacsarnokában új halfajunk, a bihari márna (Barbus biharicus Antal, László & Kotlík 2016) egyik típuspéldánya.
Hazánk új halfaja, a bihari márna felfedezésének története
Március 21-én múzeumunk vendége lesz Antal László, a Debreceni Egyetem Hidrobiológia Tanszékének adjunktusa, a bihari márna leírója.
14 órától: rendkívüli biológia óra: Új halfajunk a bihari márna - A halfauna változásának okai és egy nemrég felfedezett halfaj bemutatása
Csoportok jelentkezését várjuk a 210-1085-ös telefonszámon.
Az előadás során a diákok rátekintést nyerhetnek a halfaunát folyamatosan változtató behatásokra, problémákra, pl. az őshonos halak eltűnésének okaira, a különböző tájidegen fajok betelepítésére/behurcolására, valamint taxonómia problémákat feszegető kérdésekre. Utóbbi téma kapcsán bemutatásra kerül egy új halfaj (bihari márna) felfedezésének rövid története.
16 órától: Hazánk új halfaja, a bihari márna felfedezésének története és annak fontossága című előadást hallgathatják meg az érdeklődők.
A hallgatóság betekintést nyerhet egy olyan kutatás részleteibe, mely a modern molekuláris biológiát és biogeográfiát ötvözve egy tudományra nézve új halfal leírását eredményezte. A téma előtörténetét, a kutatás során alkalmazott módszereken át, a kutatás kézzel fogható eredményeit, valamint annak fontosságát is megismerhetik az érdeklődők.
Az előadáson a részvétel ingyenes.


Megjegyzések